Wykorzystanie suplementacji wspomagającej budowanie masy mięśniowej jest dość powszechną strategią osób trenujących. Nie da się ukryć, że ciężki trening siłowy, znaczna aktywność w skali tygodnia, wiąże się z koniecznością wykorzystania produktów, które będą dostarczać naszym mięśniom tego, co jest im potrzebne do wzrostu. Jest spora grupa [...]
[...] rowerowym nie był impulsem do wzrostu mięśni. Co zapamiętać? Regularny trening (np. aerobowy, siłowy) ma kolosalne znaczenie dla przeciwdziałania zmianom zachodzącym w organizmie. Wpływa na syntezę białek mięśniowych, stężenie glukozy we krwi, lipidogram, mięśnie i kości, funkcjonowanie układu krążenia oraz układ hormonalny. Referencje: [...]
Czy znasz to uczucie euforii, które pojawia się po dobrym treningu? Czy wiesz, skąd się ono bierze? Wszystko to sprawka endorfin, substancji chemicznych poprawiających nastrój. Endorfiny nie tylko dają naturalny haj, ale zmniejszają też odczuwanie bólu i sprawiają, że czujesz się zrelaksowany. Ile zatem trzeba ćwiczyć, żeby to poczuć? Czy istotny [...]
[...] gdy spożywamy posiłek, wzrasta poziom naszej insuliny, jednego z najbardziej anabolicznych hormonów, który rozprowadza składniki odżywcze, gdzie tylko może w całym naszym organizmie. Insulina aktywuje Glut4 w mięśniach, jednakże aktywuje go także w tkance tłuszczowej. Istnieje jednak sposób, aby ograniczyć wrażliwość na insulinę. Jest to [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
Prawdopodobnie każdy z nas na początku swojej przygody z siłownią staje przed problemem, jak zacząć? Jak często możemy zauważyć na siłowniach, wiele osób nie radzi sobie z ćwiczeniami, trenuje bez planu, wykonuje bezsensowne ćwiczenia, nierzadko skrajnie niepoprawnie tak, że mogą sobie zrobić sporo krzywdy. Kalorie i makroskładniki Kolejną [...]
Kreatyna jest najczęściej wykorzystywaną substancją podczas cyklu masowego. Wspomaga organizm sportowca, gdy ma on na celu budowę masy mięśniowej, ale i nie tylko. Jej działanie jest chętnie wykorzystywane przez zawodowych sportowców reprezentujących praktycznie każdą dyscyplinę sportu, ze względu na to, że funkcja kreatyny nie tylko wpływa [...]
[...] Warto podkreślić, iż bezwzględnym i niezaprzeczalnym faktem jest to, że nadmierne spożycie fruktozy w dużej mierze może przyczynić się do wielu zaburzeń w naszym organizmie. Co nie znaczy, że fruktoza to zło wcielone i jej obecność w naszej diecie jest problemem. Zjedzenie banana po treningu czy truskawek po obiedzie nie stanowi [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
[...] pod uwagę fazę folikularną, lutealną, tylko pierwszy dzień cyklu czy tylko dzień w połowie cyklu miesiączkowego, u kobiet o bardzo niskiej lub średniej zawartości tłuszczu w organizmie 10% wzrost tkanki tłuszczowej wiązał się ze wzrostem stężenia estradiolu o 5–7 pmol / l Ogólnie okazało się, iż wykres przypomina odwrócone „U”, kobiety [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej dla osób, których celem jest po prostu schudnąć, zazwyczaj jest dość prosta w porównaniu do osób, które chcą naprawdę ekstremalnie zejść nisko z poziomem zatłuszczenia. Im dalszy etap redukcji, tym mniej kalorii i siły na intensywny trening, tym bardziej przyda się dodatek w postaci dobrej mieszanki substancji [...]
Regularnie trenujesz i dbasz o dietę? Zależy Ci na dobrej formie i zdrowiu? Jeśli tak, to Vitamin Pack z ALLNUTRITION jest właśnie dla Ciebie! Suplementacja jest jedynie dodatkiem do diety, więc i tak musisz dbać o to, co masz na talerzu. Być może nie masz do tego motywacji, siły. Może myślisz, że nie ma sensu dbać o dietę? Brak motywacji może [...]
[...] z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu żelaza w organizmie [...]
L-Karnityna to związek aktywny biologicznie, syntetyzowany w organizmie z dwóch aminokwasów, lizyny i metioniny. Sama L-karnityna też jest aminokwasem, tyle że aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne funkcje życiowe, przynajmniej [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
[...] diety i sytuacja nie uległa zmianie od kilkunastu lat. Kreatyna to związek guanidynowy syntetyzowany z aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Uznaje się, że dawkowanie tauryny jest skuteczne w dawce ~ 1–3 g dziennie, gdy jest stosowana przez co najmniej 6–15 dni [...]
[...] jest doskonałym momentem, aby dokonać "przeglądu" organizmu. Obciążenie treningowe może wpływać na markery krwi, co będzie błędnie dawało obraz tego, co dzieje się w organizmie. Najlepszym momentem na dokonanie badań będzie przerwa około 5 dni od ostatniej aktywności. Będzie to idealny czas na to, aby realnie ocenić kondycję zdrowotną [...]
Przeciwutleniacze pomagają chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jak wyobrazić sobie działanie wolnych rodników? Obierz jabłko i zostaw je na stole. Po kilkunastu minutach jabłko zacznie brązowieć - wynika to z uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest pożądane przez [...]
W ciągu ostatnich tygodni pojawiło się wiele mitów związanych z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. W dzisiejszym artykule postaram się oddzielić mity od prawdy. Wirus powstał w laboratorium w Chinach Pomimo wielu plotek w Internecie, nie ma dowodów na to, że tak jest. Niektórzy badacze uważają, że SARS-CoV-2 mogły nam przekazać nietoperze, jak [...]
Podobną obserwację poczyniło wiele osób kończących dietę masową i rozpoczynających proces redukcji tkanki tłuszczowej. A założenie jest przecież inne… Zależy nam na wyeksponowaniu zbudowanych w ostatnim czasie mięśni, poprzez zmniejszenie warstwy tłuszczu, która ją pokrywa. Treningi A skoro przy treningach jesteśmy - dosłownie krótki akapit. [...]